Jakob en Liesbeth in Thailand

Petchaburi en Kanchanaburi

Hallo iedereen in het koude Nederland!

We zijn vrijdag al op tijd begonnen, want er is veel te zien in Petchaburi. Volgens onze reisgidsen was het verstandig om alleen de 5 belangrijkste tempels te gaan bekijken, want er zijn er hier erg veel. We zijn begonnen met de tempel Wat Yai Suwannaram. Dit was een erg mooie tempel, op een erg groot terrein.

Vervolgens gingen we naar 2 andere die bij elkaar lagen, maar deze waren niet echt bijzonder, en het leek alsof de Thai het heel gek vonden dat we daar rond liepen. Iedereen keek naar ons.

Na deze twee gingen we naar Wat Kamphaeng Laeng. Dit was een oude hindoe (Khmer) tempel, die nu werd gebruikte door de boeddhisten. Het was erg oud, dit kon je zien aan de stenen die duidelijk waren aangetast. Er kwam op dit terrein opeens een Thai naar ons toe. Hij vertelde dat hij met een website bezig was over toeristen in Petchaburi en hij vroeg of hij met ons mocht meelopen om af en toe een foto van ons te maken. Dit vonden wij best. Vervolgens bracht hij ons, bij hem achterop de brommer, naar de volgende tempel waar we heen wilden gaan. Dit is de belangrijkste van de stad. Dat bleek, want hij was dicht, want de koningin zou of vrijdag of zaterdag daar komen en ze waren bezig met voorbereidingen. We konden dus alleen even een foto maken en toen gingen we weer weg. Gelukkig waren vlakbij nog 2 tempels, dus heeft hij ons hierheen gebracht. Deze waren ook wel mooi. Daarna hebben we aan de Thai aangegeven dat we nu weer liever zelf verder wilden gaan. We zijn toen naar Khao Wang gegaan. Dit is een vakantiehuis van koning Rama IV boven op een berg. Overal op deze berg liepen gemene apen (vond Lies) en er kwam dan ook een harde gil toen er een aap op haar klom. Deze waren wilder dan de andere apen die we tot nu toe hadden gezien, er werd ook voor ze gewaarschuwd.

Aan de achterkant van de berg kon je een kabelbaan nemen. Normaal kostte de entree 180 baht, maar wij hoefden maar 30 baht te betalen (voor de kabelbaan alleen), omdat het museum over een half uur zou sluiten. Het museum was eigenlijk gewoon het oude vakantiepaleis. Je kon er doorheen lopen en zien waar de koning sliep en at etc. Het was best een mooi paleisje en met een heel mooi uitzicht. Er was ook nog een uitzichtpunt, waar je heel Petchaburi kon zien. Een berg verderop stond ook de tempel die er bij hoorde. We zijn daar niet meer heengelopen, want dat was nog best ver weg.

Toen we weer met de kabelbaan naar beneden waren gegaan probeerden we een plek te vinden waar authentieke Thaise dessert te krijgen zouden zijn. We waren op zoek, maar niemand in de omgeving sprak Engels, waardoor we niet konden uitleggen waar we heen wilden. Een Thaise man wilde ons erg graag helpen en ging er met ons boekje vandoor om aan anderen te vragen of ze konden helpen.Uiteindelijk begreep niemand het en zijn we weer verder gelopen. Toen we doorliepen kwamen we diezelfde man weer tegen op z'n brommer. We probeerden nog 1 x uit te leggen waar we heen moesten door een Thai's woord uit te spreken, en opeens wist hij het. We moesten bij hem achterop de brommer zitten en hij heeft ons er heen gebracht. Het winkeltje bleek al dicht te zijn, maar ging voor ons weer open.

Ze hadden er van alles liggen, maar we hadden echt geen idee wat alles was. Twee meisjes van een jaar of 18 probeerden ons te helpen. We vroegen ze in het Thais wat hun specialiteit was en ze wezen iets aan, maar dat was een soort koekje met varkensvlees. Dat leek ons niet echt lekker. Daarna vroegen we om iets zoets, en toen wezen ze nog enkele dingen aan, en die hebben we gekocht. Ze smaakten erg origineel en lekker!

Vervolgens wilden we gaan avondeten bij een nachtmarkt. Deze was erg groot en erg afwisselend. We hebben heel veel kleine hapjes gehad. Ik heb zelfs opgeschreven wat we hebben gehad (even voor de duidelijkheid, we kochten van alles 1 portie en aten dat dan samen op):

- gefrituurde vis
- chocolademilkshake met jelly erin
- koekjes met room en geraspte citroen/sinaasappelschil
- rijstballetjes met gember en kool
- pittige salade met pinda's, basilicum etc.
- pannenkoek met banaan- en bessensmeersel
- gesuikerde vruchten
- rode curry

Na deze gevarieerde maaltijd zaten we aardig vol. Tijdens het eten kwamen we wel 1! blanke tegen, en dit was toevallig een Nederlander die hier in Petchaburi lesgeeft. We hebben een tijdje met hem gepraat en toen nodigde hij ons uit om naar een barretje te komen wat later op de avond. Daar spraken ze op vrijdagavond altijd af met wat leraren. We zijn daarna nog wat gaan rondlopen en toen inderdaad naar die bar gegaan. We hebben daar nog wat leuke mensen leren kennen en hebben veel gepraat. Het was erg gezellig! Die Nederlander heeft ons daarna nog bij ons hotel afgezet.

De volgende ochtend om half 12 waren we bij het busstation, waarvandaan onze bus zou vertrekken. 3 Kwartier later was de bus nog steeds niet vertrokken, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Na een uur waren we in Ratchaburi, dat is onze overstapplek. Na een paar minuten kwam de bus naar Kanchanaburi, waar we heen wilden gaan. Deze bus deed er 2 uur over. Bij aankomst in Kanchanaburi zijn we naar ons 'luxe' hotel gegaan. Het hotel heet namelijk Luxury Hotel, maar we betalen heel weinig (7 euro per nacht voor ons 2en). We hebben tv, een grote kamer met loungestoelen en een warme douche. Gelukkig hebben we dit keer weer gewoon een zitwc, want in ons vorige hotel hadden we (voor het eerst) een hangwc. Die avond hebben we Kanchanaburi een beetje verkend, hebben we nog bij eenItaliaans restaurant huisgemaakte lasagne gegeten. Ze hadden het deeg diezelfde ochtend nog gemaakt. We kregen ook gratis garlicbread met tomaat en watermeloen en een gratis amaretto aan het eind! Erg leuk restaurant.en zijn daarna weer terug naar het hotel gegaan.

De volgende ochtend zijn we naar het Thailand-Birma spoorwegmuseum geweest, vlakbij ons hotel. Dit museum heeft heel veel informatie over de bouw van de spoorlijn van Thailand naar Birma, die tijdens de Tweede wererldoorlog door krijgsgevangenen en veel Aziaten onder dwang is aangelegd. Er zijn erg veel mensen doodgegaan tijdens deze bouw, omdat het een heel moeilijk gebied is, bergen, een rivier en jungle. Veel mensen kregen tropische ziekten of gingen dood van de honger of het geweld van de oorlog. Er waren ook veel Nederlandse soldaten bij dit project betrokken. Er wordt gezegd dat voor elke biels die is aangelegd 1 persoon dood is gegaan. Er was veel indrukwekkende informatie te lezen en er waren veel spullen te zien. Er was ook opvallend veel Nederlands wat terugkwam. Sommige teksten in het museum stonden er in het Thais, Engels en Nederlands. Na het bezoeken van het museum zijn we naar de oorlogsbegraafplaats gegaan, die er naast ligt. Ook hier waren 2 hele gedeeltes voor de Nederlandse soldaten. Er lagen 7000 soldaten begraven en er zijn nog 2 andere grote begraafplaatsen, 1 in Thailand en 1 in Birma.

Vervolgens gingen we naar de rivier de Kwai (van de film: Bridge over the River Kwai, die ook over de bouw van de spoorweg gaat). Eigenlijk heet de rivier de Kwae (spreek uit als: KWEE) We hebben daar even rustig gezeten, een boekje gelezen en wat gedronken. Vervolgens liepen we nog een stuk verder langs de rivier, naar een brug die nog voor 'DE' brug ligt. Vanaf daar kon je de brug heel erg in de verte zien. We gaan er nog een andere keer heen, want intussen was het al avond. Hoe dichter we bij de brug zelf kwamen, hoe toeristischer de straat werd. Opeens zagen we veel hotels, bars en andere typische dingen. We hebben nog wat gegeten en zijn toen terug gegaan naar ons hotel, het was nog maar 8 uur, maar Jakob voelde zich niet lekker. Lijkt een klein griepje te zijn, want intussen voelt hij zich al een stuk beter. We hebben in bed nog een film gekeken en zijn toen gaan slapen.

Vanmorgen voelde Jakob zich nog steeds niet zo goed, dus is hij nog wat langer gaan slapen en is Lies maar gaan lezen. Om half 1 zijn we toch maar eens uit bed gegaan om te ontbijten. Daarna zijn we naar het internetcafe gegaan, of eigenlijk een lokaal game-cafe, want die zijn veel goedkoper dan de internetcafe's voor toeristen.

De rest van de dag doen we nog even rustig aan, morgen gaan we misschien een fiets huren om de attracties te bekijken in de omgeving, zoals bijvoorbeeld de 'Bridge over the river Kwai'.

Dit was het weer voor deze keer!

Groetjes, Jakob en Liesbeth

Aly (tante)

wat leuk dat jullie je reis zo goed voor ons bijhouden, echt leuk en met foto's, heel gaaf. Hoe ging dat achterop bij een Thai op de brommer met z'n tweeen...eng...of had ie zo'n bakkie voor passagiers erachter? geniet ervan, het is hier nog steeds niks-an weer, regen, hagel, wind,enzzzz...doei!

Gieneke

Klinkt goed jullie verhalen, Jakob alweer gezond? denk aan de zakjes Jap, elke dag eentje dat helpt enorm, nemen wij ook!

Rianne

Zooow...ziet er weer mooi uit allemaal. En lekker weer! Ik ben vandaag weer 3 keer natgeregend....grrr
:) Leuk weer om te lezen wat jullie gedaan hebben, net of jullie al maanden weg zijn.

Groetjes Rianne

Nick XD

Ja, na zo'n kleine maand zag ik ergens je naam langs komen en ik dacht 'Hoe gaat het eigenlijk met Jakob en Liesbeth?'. Blijkbaar HEEL GOED! Ik heb een poging gedaan om alles te lezen maar jullie hebben ondertussen al en klein boek geschreven en een film gemaakt met de bijbehorende foto reportage. Nog veel plezier daar en ik luister veel liever naar jullie verhalen live, dus hoop jullie spoedig weer te zien.

Kusjes Nick,
ps. Ik mis jullie heel erg ;'( wéh!!!